top of page
Search

Luna heeft haar stoma!

We hebben het er heel lang over gehad, en op bepaalde momenten zijn we er terug van af gestapt maar...

Sinds 22 februari 2021 heeft Luna haar stoma!

En ze heeft ons weer maar eens verbaasd!


Doorheen de week hebben we ook een stoma dagboek bijhouden. Die filmpjes kan je hier dag per dag bekijken als je deze blog leest in de app. Je kan ook naar www.mommytalkblogs.com gaan, daar vind je alle stoma video's, alsook de vlogs die we maken over Luna en ons gezin! Om Luna na haar videodagboek te volgen, na haar operatie kan je ook terrecht bij de vlogs, of op ons YouTube kanaal 'Mommytalk VLOGS'


De weken voor de operatie heb ik me zo doodgepiekerd of het wel de juiste keuze was, als er niets anders was dat we nog konden doen, als we er wel goed aan deden om zo een drastische beslissing te maken... maar wat een ongelooflijke opluchting is dit zeg!


Zondag 21 februari 2021


Luna moest normaal op haar verjaardag (19 februari) naar het ziekenhuis om testen af te leggen voor haar stoma. (Plaatsbepaling enz...)

Maar, de dag ervoor is Lunatje ziek geworden en had ze 40 graden koorts en een angine... daarom moest ze ook een corona test afleggen, en hebben ze voor de zekerheid een diepe test afgenomen (bij kindjes is dat normaal in het begin van de neus) en aan alletwee de kanten zodat ze zeker geen vals resultaat zou hebben. Gelukkig was ze negatief en kon de operatie gewoon door gaan!

Haar koorts was gelukkig ook al weg na 1 dag, en de antibiotica die ze gekregen had deed goed en snel zijn werk!

We zijn dan om 16 uur naar het UZ mogen gaan, zodat ze al allerlei dingen konden doen op voorhand. Zoals een algemeen onderzoek (oren, keel...), een bloedonderzoek enz...

Gelukkig dat ze dit allemaal op voorhand deden, want ze was enorm overprikkeld van al die onderzoeken...


Maandag 22 februari 2021


De dag van haar operatie. Man wat was ik zenuwachtig!! Om Luna een beetje afleiding te geven gaf ik haar nog een fijn warm badje, en hebben we nog een beetje gespeeld en geknuffeld. Even later mochten we meegaan om haar klaar te maken voor haar operatie!

We hebben een tijdje in de wachtruimte gezeten, maar een uurtje later kwamen ze ons halen om Luna dat in een roesje te brengen. Ze deden dat, zoals gewoonlijk, met Luna op mijn schoot. En dat blijft echt altijd zo akelig... je voelt haar echt weg zakken, maar die oogjes blijven open staan en dat is echt zo een vreemd gevoel!

Ze zou ongeveer 2 tot 4 uur weg zijn in totaal, en eens ik terug op de kamer was had ik echt het gevoel dat al het leven en energie uit me gezogen was... gewoon van de stress...

Maar, een paar uur later belde ze me dat alles heel vlot verlopen was, en dat ik terug bij haar mocht zijn omdat ze wakker aan het worden was!

Wat was ze flink! Dit is echt de eerste keer dat ze al lachend uit haar narcose kwam! Normaal moeten we altijd handdoeken aan de zijkanten van haar bed leggen omdat ze zichzelf pijn doet door een paniekaanval, aangezien ze niet snapt wat er gebeurd als ze zo uit haar narcose moet komen... maar deze keer was echt helemaal anders! Ze was gewoon rustig, deed even haar oogjes open en lachte naar mij, waarna ze gewoon lekker verder sliep! 😍

Ik was wel even gechoqueerd als ik haar stoma zag... maar al snel daarna merkte ik dat dit echt wel iets is om Luna haar leven comfortabeler te maken, en vooral, pijnvrij!


Dinsdag 23 februari 2021


Luna had echt een heel zware nacht...

Ze was super flink hè, maar ze maakte zóveel lucht aan dat haar stoma zakje op springen stond... En daar had ze echt pijn van...

We hadden haar nog geen enkele keer gehoord na haar operatie, tot dan. Wat ongelooflijk is, en nog maar eens bewijst wat voor hoge pijngrens ze heeft!

Woensdag 24 februari 2021


Luna heeft snachts echt enorm veel krampjes gehad! Zo erg, dat ze besloten om toch eens een kleine dosis morfine te geven. Aangezien ze echt wel moest slapen, en ze begon te hyperventileren van de pijn wilde ze haar toch wat meer comfort geven. Niet veel later was ze rustig en kon ze rustig in slaap vallen.

Overdag voelde ze zich dan echt wel goed! Maar we moesten dringend een juist stoma zakje vinden... eentje dat de lucht snachts goed aflaat want anders zwelt het zakje zodanig op dat ze elke keer zoveel pijn had... En dat is natuurlijk niet de bedoeling he...

Donderdag 24 februari 2021


Wauw! We hadden gewoon een nieuwe Luna!!

Haar pijntjes zijn duidelijk weg, en ze is zooooo blij! Constant lachen, en spelen!

Vandaag heb ik ook voor de eerste keer Luna's stomaplaat vervangen! En het verbaasde me dat dit eigenlijk niet zoveel in houd! Je moet er natuurlijk wel bij blijven met je hoofd, maar door de goede uitleg van de stomaverpleegkundige ging alles erg vlot, waardoor ik me er ook vrij zelfzeker bij voelde.

En Luna, die was natuurlijk weer jaar super flinke zelf hè! 😍

Vrijdag 25 februari 2021


WIJ MOGEN NAAR HUIS! 😍

Alles is geregeld, we hebben de juiste stoma zakjes gevonden dus we mogen naar huis!

Luna is gewoon een ander kind! Tis ongelooflijk hoe goed ze haar voelt! Zelfs de artsen die binnen kwamen zeiden: 'voor de keren dat we ze maar zien, zien we nu al een heel andere Luna dan dat we normaal kennen!'

Ons eerste weekend thuis


Het is nu ons eerste weekend thuis,

En alles verloopt echt super vlot! We hebben nu wel nog elke dag thuisverpleging, maar zelfs daarvan heb ik het gevoel dat het niet echt nodig is... want de stoma verversen en de plaat vervangen heb ik ondertussen onder de knie. Maar het is natuurlijk wel handig als je iemand hebt om op terug te vallen, en om te kijken als de stoma zelf goed geneest enzo hè!

Maar Luna is echt zo gelukkig! Ze heeft het hele weekend gespeeld in de speelkamer, waar ze voordien echt niet graag zat! (Door het felle licht)


16 maart moeten we terug op controle.

Daar gaan ze dan ook kijken als alle draadjes verteert zijn. Moesten ze daar nog aanwezig zijn, dan halen ze die ter plekke uit.


En nu,

Genieten van onze lieve, vrolijke Luna! 😍😍😍


Er komt binnenkort ook een nieuwe weekvlog. Zo kan wie wil, de verdere evolutie zien van Luna met haar stoma!


Dankjewel allemaal,

Voor al jullie steun, schouder en luisterend oor! Jullie hebben er ons helemaal door getrokken!


-x Evy

427 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page